Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Συζητήσεις;

Αφορμή η αγαπητή Τζοάν και η τελευταία της ανάρτηση-
Συζήτηση είναι να συ-ζητάς την αλήθεια για κάποιο θέμα μέσα από ανταλλαγή απόψεων και με τη βοήθεια κάποιων επιχειρημάτων.
Συζήτηση δεν είναι να πετάμε στο τραπέζι ένα σωρό πληροφορίες που ακούσαμε από κάπου, ως αναμεταδότες. Παράδειγμα: "Λένε ότι...μπλαμπλα μπλα" (άλλοι λένε)
Απαντάει ο συνομιλητής: "και γω άκουσα, ....μπλα μπλα μπλα".(άκουσα από άλλους να λένε)
Ξαναπαντάει ο πρώος: "ναι, αλλά λένε ότι......μπλλα μπλα μπλα"(λένε, άλλοι)
Αυτή είναι αλόγιστη και άκριτη αναμετάδοση πληροφοριών,  η αλήθεια των οποίων είναι σχετική. Δεν είναι συζήτηση. Συζήτηση είναι να κρίνεις, να τοποθετήσαι, να επιχειρείς να πείσεις και να δέχεσαι να πειστείς. Συζήτηση είναι η αναζήτηση με τη βοήθεια και τη συμμετόχή άλλων, προϋποθέτει την ενεργή προσπάθεια,τη συμβολή.
Διαφορετικά, είναι ένα τραπέζι επάνω στο οποίο πετάμε όλοι τα σκουπίδια μας,τις πληροφορίες που μας προμηθεύουν άλλοι, τα σκουπίδια μας, καλά το είπα, ένα τραπέζι χωρίς λόγο, μιαάρρωστη βαριεστημάρα. Τέτοιες συζητήσεις είναι συνήθως (να δώσω και ένα παράδειγμα) αυτέςπου λαμβάνουν χώρα στα γαμοτράπεζα-δεξιωσο-τράπεζα, συζητήσεις τελείως κοινότοπες, ανούσιες, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
Κορωνίδα -κατά τη γνώμη μου- αποτελεί η κουβέντα του τύπου: "τί θα κάνεις το καλοκαίρι"
Ποιό καλοκαίρι; μήπως εννοείς τον αύγουστο; ή μήπως εννοείς τις 10 ρημάδες μέρες που θα καταφέρεις (αν καταφέρεις) να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου; καλοκαίρι=διακοπές;
Στο σχολείο μου λέγανε ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή. Ολόκληρη, όχι μισή. Μου λέγανε ότι είναι 3 μήνες - ολόκληροι, δηλαδή 90 μέρες πάνω κάτω. Και όχι 10 μέρες. λάθος μου το λέγανε; λάθος το έμαθα; Μπας και είμαι εγώ ο βλάξ, βλακίστερος όλων, και το αντιλαμβάνομαι έτσι;
μήπως να το συ-ζητήσουμε;

8 σχόλια:

 1. ... ΚΑΛΕΣ 10ημερες ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΑΧΕΙΣ!
  ... ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ... ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ.

  ... ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θυμωμένη μου κάνει η ανάρτησή σου, φιλε μου!

  πράγματι, αν θέλουμε αναμετάδωση πληροφοριών, βλέπουμε ειδήσεις ή τις ακούμε στο ραδιόφωνο. το να εκφράζει κάποιος τις δικές του απόψεις, είναι συζήτηση. και να μπορεί να απαντήσει πάνω σε αυτές.

  το καλοκαίρι ειναι θεωρητικά εποχή τριών μηνών. όμως πως εμείς να το βιώσουμε έτσι όταν μόνο δυο εβδομάδες θα το απολαύσουμε;

  οπότε, καλοκαιρι είναι για τον καθένα όπως βλέπει τη ζωή του. λάθος βέβαια, αλλά έτσι είναι.

  καλο σαββατοκύριακο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΥΓ. ΕΔΩ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ ΠΤΩΧΕΥΕΙ... ΓΙΑ ΕΝΑ 15ημερο ΜΟΝΟ... ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ... 10 ΜΕΡΕΣ; :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι να συζητήσουμε;
  Summer sucks!
  End of the story.
  Άντε, να πάμε παρακάτω κάποια στιγμή!

  (έχω νεύρα; ποιος είπε ότι έχω νεύρα; Ε; ΠΟΙΟΣ;)

  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. από ένα σκουπίδι μπορούν να βγούν πολύ καλές συζητήσεις αν δεν μείνεις απλά στην αναφορά.

  τελοσπαντων καλοκαίρια δεν υπάρχουν... και αυτά είναι ένας παιδικός μύθος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιατί νομίζω ότι το μισό ποστ το έχεις ξαναγράψει;

  Να το συζητήσουμε...
  'λένε' πως αν κααανειςς γεννιιιεεταιι σαλαλαλα :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παντοτινέ μου,
  Καταρχήν καλησπέρα σου - καιρό έχουμε να τα πούμε. Ελπίζω να είσαι καλά, πολύ καλά. Εγώ πάντως είμαι σούπερ.
  Και από διακοπές, γκουρμέ, φρουί ζελέ,
  μια χαρά! Σιγά μην αρκεστώ στο 10ήμερο. πάμε για 20ήμερο καιβλέπουμε.

  Ριάκι,
  Μπααααα, δεν είναι θυμωμένη, είναι απλά κριτική. Σκέφτομαι, δυστυχώς,δεν είμαι μοσχάρη (!), σκέφτομαι και κρίνω. Και το εκφράζω. Απόλαυση η φράση σου "καλοκαίρι είναι όπως βλέπει κανείς τη ζωή του"...
  Μεγάλη απόλαυση. Ευχαριστώ.
  Εφόσον είναι έτσι, εγώ λάααααααμπω!

  Παντοτινέ,
  το κράτος (ποιό κράτος;) φτωχεύει (ποιός φτωχεύει, αυό είναι άλλο θέμα). Το έθνος (ποιό έθνος;) έχει πτωχεύσει προ πολλού. Κυρίως, στερείται συνδετικών-ενοποιητικών εθνολογικών στοιχείων. Τί με συνδέει εμένα με μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μου; Λυπάμαι, τίποτα! Απλά κάποιοι πληρώνουν για να κάθονται και να απολαμβάνουν κάποιοι άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λιλιθάκο,
  Μούλειψε η στριμάδα σου για το καλοκαίρι που δε λέει να φύγει! Και, έτσι πολύχρωμη και χαρούμενη όπως είσαι συνήθως, μου θύμισες προς στιγμήν τον Γκρινιάρη από τα στρουμφάκια (μου τη δίνουν τα καλοκαίρια!)

  Ελάστικ,
  πως είσαι; καλά; καιρό έχω να σε ακούσω-χάθηκα και γω είναι η αλήθεια. Ελπίζω όλα να είναι καλά.
  Χωρίς παρεξήγηση, το καλοκαίρι για μένα δεν είναι μύθος, είναι τρόπος ζωής, τρέχει στο αίμα μου. κάθε πιθανή διαφωνία σεβαστή και αποδεκτή βέβαια. Απλά ζω ακόμα και το χειμώνα ως λανθάνουσα προέκταση του καλοκαιριού... (το ξέρω, είμαι λίγο περίεργος - με κα΄λή διάθεση, πάντα)


  Τζοανάκο,
  λες να τό χω ξαναγράψει; δε θυμάμαι, ειλικρινά - ίσως να έχεις δίκιο. βαριέμαι φριχτά να με αναζητήσω και να με ξαναδιαβάσω. Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή