Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Προσκτήματα και αποκτήματα, ή προς ένα γρήγορο θάνατο.

Συναντώ τη λέξη "πρόσκτημα".
Έρχομαι αντιμέτωπος με μια οργιώδη περιέργεια να διευκρινίσω τη διαφορά από το "απόκτημα".
Δεύτερο χτύπημα, η "εκλογή" έναντι της "επιλογής".

Ως μη-φιλόλογος, αλλά σίγουρα ως ενδιαφερόμενος για την κατάκτηση κορυφής-προς-κορυφή των υπέροχων νοημάτων που προσδιορίζει η γλώσσα μας, ξεκινάω σε αναζήτηση.

Φυσικά, πηγαίνω στη βιβλιοθήκη μου, τραβάω το "μυστικό όπλο", το λεξικό του Σταματάκου και βρίσκω ότι:
-το "πρόσκτημα" αναφέρεται σε μια ΕΠΙΠΛΕΟΝ απόκτηση τινός πράγματος, ενώ η απλή απόκτηση δεν αναφέρει οποιοδήποτε αντίστοιχο συσχετισμό.
-το "επιλέγω" σημαίνει "λέγω επιπροσθέτως", δηλαδή -και πάλι- συσχετίζει την ενέργεια με μια άλλη. Η "εκλογή", που σημαίνει διαλέγω ανάμεσα σε άλλα, αλλά δεν αναφέρεται σε συσχετισμό.

Σκέφτομαι αυτό που μου είπε ένας φίλος: το σχέδιο εκμετάλλευσης ενός λαού γίνεται αποτελεσματικότερο όταν ο λαός έχει χάσει τον πολιτισμό του. Το πρώτο χτύπημα στον πολιτισμό είναι η απώλεια της γλώσσας, άρα η απώλεια επικοινωνίας. Ένας γρήγορος θάνατος.

Επινέφελος, σκέφτομαι, νιώθω.

mlks, eimai f2g otan 3ero ti 8elo.
 Poia apolia glosas kai mlkies???
CU!

Το παρόν αφιερώνεται στους μαθητές μου και σε όλα τα νέα παιδιά που βρίσκουν αστεία και ανώφελη τη χρήση της γλώσσας σε όλη της την έκταση.


8 σχόλια:

  1. Αχ φίλε μου, άσε αυτό το τελευταίο στα greeklish που έγραψες είναι τόσο χαρακτηριστικό στην "γραφή" των νέων (κυρίως). Μερικές φορές δυσκολεύομαι και να καταλάβω τι θέλουν να πουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν.
      Επίσης δυστυχώς, δεν εχουν κάτι άλλο να πουν.

      Διαγραφή
  2. διαβάζω,κολυμπάω στις λέξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "το σχέδιο εκμετάλλευσης ενός λαού γίνεται αποτελεσματικότερο όταν ο λαός έχει χάσει τον πολιτισμό του. Το πρώτο χτύπημα στον πολιτισμό είναι η απώλεια της γλώσσας, άρα η απώλεια επικοινωνίας." Απώλεια, όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και ικανότητας νοητικής επεξ-εργασίας, μιας και οι λέξεις φέρουν νοήματα, και πολλές φορές με λεπτές διαφοροποιήσεις -όπως αυτές που αναφέρεις στο κείμενό σου. Χαμένη λέξη, χαμένο το νόημά της κι ό,τι αυτό κουβαλάει από γνώση και εμπειρία.
    Ένας λαός λοιπόν που δεν επικοινωνεί, δεν σκέπτεται, χαζεύει, και δεν το γνωρίζει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε.
    Καλά σαράντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα . " και γλώσσα εγένετο.." πρόκειται γιά ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ πού μεταδίδεται κάθε βράδυ άπό τό κανάλι τής βουλής .
    γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιώργο,
      Σε ευχαριστώ πολύ - δεν το είχα υπόψη μου.
      Θα μεριμνήσω σχετικά. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή