Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Βραυρώνιος Πατήρ

Το Μάϊο, που οι δουλειές άρχισαν για μένα να είναι είδος προς εξαφάνιση, σκέφτηκα ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνω πράγματα που δεν είχα την ευκαιρία να κάνω νωρίτερα. Άλλωστε, τα τελευταία 10-12 χρόνια είχα λιώσει στη δουλειά. Καμμιά 150αριά μελέτες, κατασκευές, διδασκαλία εδώ και κει, Μυτιλήνες, Αθήνες, διδακτορικά, τρεχάματα, τρεχάματα, τρεχάματα. Και ποτέ χρόνος για κάποια πράγματα, ελάχιστος χρόνος για ανθρώπους.
Έτσι, χωρίς ενοχικό σύνδρομο και καρμιριά, ξεκίνησα ένα πρόγραμμα Ψυχικής Ανά(σ)τασης. Πρότεινα λοιπόν στον πατέρα μου, τώρα συνταξιούχο (επίσης) πυροβολημένο, (επίσης) αρχιτέκτονα, να κάνουμε μαζί μια σειρά από εκδρομές επανανακαλύπτοντας την Αττική και τα περίχωρα. (μαζί και τους εαυτούς μας)

Συνήθως, βάζουμε πρόγραμμα συνδυάζοντας τόπους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: μυθολογικούς, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία, μουσεία, χαμένους μυκηναϊκούς τάφους, εγκαταλειμμένα ορυχεία και ορύγματα. Καθώς προχωράμε με το αυτοκίνητο, ενίοτε βλέπουμε κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον (συνήθως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-κτίριο-κάποια κατασκευή-ένα φοβερό τοπίο-μια αρχαία ελιά- άνα άγαλμα ξεχασμένο στα χόρτα, μια απερίγραπτη μαλακία), σταματάμε το αυτοκίνητο, το πλησιάζουμε, και αν χρειαστεί αρχίζουμε το ψάξιμο για τον τρόπο να μπούμε στον περίβολο. Πηδάμε κα καμμιά μάντρα ενίοτε, αν χρειαστεί, καμμιά καγκελόπορτα ίσως, κουβαλώντας τα συμπράγκαλά μας, φωτογραφικές-φακούς, νερά, άντε και κανένα φακό μπαταρίας σε περίπτωση που υπάρχει όρυγμα, αφύλακτο υπόγειο πέρασμα ή κάτι ανάλογο. Έτσι λοιπόν εχτές κάναμε τις βόλτες μας στην περιοχή της Βραυρώνας. Ο περίβολος με το ναό και τη στοά ήταν κλειστοί για συντήρηση.


Για αποζημίωση, σαν κλέφτες ομορφιάς, τρελαμένοι ανεβήκαμε σκαρφαλώνοντας ένα χωράφι με τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Δημιουργικές συζητήσεις, δημιουργικές συμφωνίες, δημιουργικές διαφωνίες, δημιουργικοί αγαπησιάρικοι τσακωμοί.
"Δες την υποδοχή για το θωράκιο και τους κιονίσκους -  κλασικό παράδειγμα τέχνης του 5-6ου αι."
"Μια μαλακία, μου τη σπάνε τα χριστιανικά ματαιόδοξα και αυτάρεσκα ερείπια - απορώ τί σε ενθουσιάζει εδώ πέρα."
"να σου πώ,..."
Και πάει λέγοντας.

Ξεσκονίζουμε τα μυαλά και την καρδιά μας σα κλέφτες που σκαλίζουν με προσοχή τα λάφηρα-εύρηματά τους. Χωρίς διαγωνισμούς να ενοχλούν τα αναμεταξύ μας συναισθήματα, με μια τρυφερή προσοχή και ξέχειλη απολαυστική χαρά και ευγνωμοσύνη.
Στο μουσείο -στο οποίο δεν είχα ξαναπάει και το οποίο βρήκα συγκλονιστικό ως προς την ποιότητα των εκθεμάτων και του τρόπου ανάδειξής των- τα ανάγλυφα και τα αγγεία ήταν υπέροχα. Σχεδόν εκστατική απόλαυση, σχεδόν ερωτικό ρίγος αγκαλιάζοντας με το βλέμμα, με κάθε βλέμμα, με αγωνία να χορτάσει σχήματα και γραμμές.




Με συγκλονίζει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια συντονίζομαι -επιτέλους- με την υπεροχή της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Πουλάκια και ζωάκια, γυναικεία μαλλιά και αγγίγματα συνθέτουν την απόλαυση. Κλέψε όσα περισσότερα μπορείς. γεύσου τα, ακούμπα τα με τα μάτια, χάϊδεψέ τα σα γυναικεία πλάτη, με ρίγος ψυχής.
Και κάθε εκδρομή έχει παρόμοια κατάληξη.
Καταλήγουμε στο νερό. Για μένα ο κόσμος όλος γίνεται καλύτερα κατανοητός όταν τον κολυμπάω, όταν τον χαιδεύω, όταν τον αγγίζω με όλο μου το σώμα, όταν χύνομαι μέσα του. Αδυνατώ να ζήσω χωρίς θάλασσα μέσα μου, γύρω μου. Είμαι θαλάσσιος, υποθαλάσσιος, δεν ξέρω. Αλμυρός; Μπορεί. διαυγής τε και πολύχρωμος, ιριδίζων.



Μικρό ταβερνάκι, γειά σου. Θα θέλαμε τα γνωστά: χόρτα, πατατούλες τηγανητές, μαριδάκι, και για φρούτο, μπαρμπουνάκια τηγανητά. Δροσερό ροζέ δικό σας κρασάκι, να αγκαλιάσει τις κουβέντες μας, την αγάπη της ημέρας.
Αγαπημένη ημέρα, άλλη μία, άλλη μία χαρά,
και εις άλλες με υγεία.
Την καλημέρα μου - Ξυπνείστεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε! (να παίξουμε...)
















 

16 σχόλια:

  1. Τι όμορφη, αισιόδοξη ανάρτηση! "...χωρίς ενοχικό σύνδρομο και καρμιριά, ξεκίνησα ένα πρόγραμμα Ψυχικής Ανά(σ)τασης"
    Με λίγα χρήματα, υπάρχουν τόσα προγράμματα ψυχικής Ανά(σ)στασης, για τον καθένα μας. Η ανεργία, οι αναδουλειές, μπορούν να γίνουν μια όμορφη αφορμή για να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και ποτέ δεν βρίσκαμε το χρόνο. Κάτι που να μας ενεργοποιεί.
    Καλημέρα
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπημένη μου ΜισοΓνωστή,
      Απλά βρίσκω τελείως Αχάριστο
      να έχοουμε ζωή μέσα μας
      και να μας λείπει ζωή μέσα μας...
      Την καλύτερη καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  2. Πόσο όμορφο Πιπεράτε! Τελικά, όντως η ευτυχία μας στη ζωή εξαρτάται από τις σκέψεις που κάνουμε. Μ' αρέσει αυτό που έχεις το κεφάλι σου. Θα μπορέσω λες να το χωρέσω και στο δικό μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Μμμμου!
      Δε βρίσκω ότι είναι θέμα ομορφιάς λόγου,
      βρίσκω ότι απλά είμαστε φοβερά τυχεροί
      να μπορούμε να μηχανευτούμε (ή να αποκαλύψουμε)
      τους εκατομμύρια τρόπους που υπάρχουν
      να μας κάνουν χαμογελαστούς.
      Στο κεφάλι μας κατοικούν τα χαμόγελα.
      Εμείς απλά ανοίγουμε την πόρτα.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  3. είναι πράγματι υπέροχο γιατί υπάρχει ανταλλαγή απόψεων όπως πρέπει, με φουλ τεκμηρίωση, επιχειρήματα, κλπ. την επόμενη φορά ίσως έχει μαραθώνα-άλλωστε ο καιρός θα είναι ακόμα τέλειος για θαλασσίτσα...
    λες να νοικιάσω βανάκι για εξορμήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι πράγματι υπέροχο γιατί υπάρχει ανταλλαγή απόψεων όπως πρέπει, με φουλ τεκμηρίωση, επιχειρήματα, κλπ. την επόμενη φορά ίσως έχει μαραθώνα-άλλωστε ο καιρός θα είναι ακόμα τέλειος για θαλασσίτσα...
    λες να νοικιάσω βανάκι για εξορμήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περνω οπως παντα για να ευχηθω να εχεις εναν ομορφο μηνα απο αυριο με υγεια -χαμογελα και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.Πολυ ωραια η αναζητηση σου!!!Πολυ χρησιμο να μαθαινουμε ολα αυτα που εχουμε και δεν τα ξερουμε τις περισσοτερες φορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα καλότροπος και μελίρρητος - καλά είσαι σκρουτζάκο;
      Καλό μας μήνα, πράγματι, με υγεία και καλή διάθεση!

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή ιδέα το Θησείο - έχω χρόνια να πάω. Κολλάει υπέροχα με καφεδάκι, Στοά Αττάλου, χάζι στην αρχαία Βλασταρού και καπάκι ίσως ένας Πικιώνης για κλείσιμο.
    Θα το αφήσω για τώρα αφού δεν έχει θάλασσα.
    Η Αρχαία Κόρινθος είναι κοντά - καμμιά ωρίτσα στο περίπου, με ωραίο κάστρο. (και θάλασσα κοντά)
    Φοριέται σε συνδυασμό με Μέγαρα και ίσως αρχαία Αιγόσθενα.
    Διακρίνω αρχιτεκτονικές καταβολές ή κάνω λάθος;
    Καλή εβδομάδα, ταξιδιάρικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ δεν είσαι αρχιτέκτονας είσαι αρχαιοτέκτονας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Μπαααααα, απλά προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο γύρω μου. Κλέφτης ομορφιάς είμαι!

      Διαγραφή
  8. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, ΥΠΕΕΕΡΟΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κατ' αρχάς είναι υπέροχο που μπορείς και μοιράζεσαι μ' ένα τόσο δικό σου άνθρωπο αυτή την εμπειρία, είναι δύσκολο ξέρεις να μοιραστείς ένα τόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πόσο μάλλον να το καταλάβει ο άλλος. Δεν ήξερα καν ότι έχει μουσείο προς τα εκεί. Ο συνδυασμός δε με την θάλασσα είναι απίστευτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψαράκι σε ευχαριστώ.
      Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάμε σε χαζομάρες.
      Δεν ξέρω τί είναι "σωστό" και τί "λάθος", ξέρω όμως τί νιώθω και σε τί στοχεύω. Οι στόχοι είναι πολύ σοβαροί για να μην τολμάμε να τους κατακτήσουμε.
      ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ!
      ΘΑ ΤΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ ΟΛΑ!
      ΘΑ ΤΑ ΝΙΩΣΩ ΟΛΑ!
      ΘΑ ΤΑ ΔΩ ΟΛΑ!
      (πιο ωραία αν θες, τα γράφει ο καζαντζάκης στην Αναφορά στο Γκρέκο)
      Η Βραυρώνα έχει ωραία σημεία, που με την κατάλληλη διάθεση μεταμορφώνονται σε υπέροχα.
      Εγώ θα συνεχίσω να καταθέτω τη ματιά μου, και ελπίζω κάποιοι άνθρωποι να κερδίσουν έστω και ένα 0,00000001%
      Φιλιά πολλά, την καλημέρα μου.
      ΥΓ
      Σήμερα πήγα με ένα πακετάκι μαγνητικής και άκουσα το στάνταρ παραμύθι: "είσαι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση"
      Είμαι γαμώτο, και πολύ ευτυχισμένος κιόλας!!!!!
      (φυσικά, όλα είναι υπό έλεγχο και πολύ καλά όπως πάντα)

      Διαγραφή