Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πατέ ελαφιού με σως καραμελωμένου μπαλσάμικου, ή αλλιώς: οι επίδοξοι γκουρμέδες

Γεμάτος κέφια τον τελευταίο καιρό, σε σχετική απόσταση από τον Η/Υ και με αφορμή κάτι σχόλια του αγαπητού συναδέλφου GGKB μου ανασύρεται η απορία που είχα τελευταία:

Γιατί έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας η ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΕΝΗ μαγειρική τελευταία;
Όλοι δηλώνουν γκουρμέδες, κοινώς γευσιγνώστες, κάτι σαν υπο-παρλιάροι και όπου κι αν ανοίξεις την τηλεόραση, μαμαλακίζονται παταγωδώς.(μη με παρεξηγείτε - η λέξη προκύπτει από το Μαμαλάκη-ον και μετασχηματίζεται από ουσιαστικό σε ρήμα όπως ακριβώς το "γκούγκλ" (ουσ.) γεννάει το "γκουγκλάρω" (ρημ.))
Βλέπεις κάτι τεράστιους πάγκους με τεντζερικά παντώς καιρού και τους Επίδοξους τε και Φιλόδοξους μαφείρους να καταπιάνονται με οίστρο, ωσάν εκείνη την καημένη τη μάγισσα στο Robin Hood με τον Κέβιν Κόστνερ - θυμάστε το κόλπο με το σάλιο, το νύχι και το αίμα στο τηγάνι;;;;
Παλεύουν λοιπόν να φτιάξουν πατέ ελαφιού (!) με σως τάδε , κλπ κλπ. Τρώγεται δηλαδή αυτό; Όσο πιο δύσκολο και επιτηδευμένο τόσο ωραιότερο;
Παντού τα ίδια.

Επανέρχομαι στο συλλογισμό:
Γιατί όλοι μαγείροι βρε αδερφέ;
Έθνος μαγείρων, μπαλαδόρων και τραγουδιάρηδων.
Μήπως να κάνουμε και ένα X-Factor που να κάθονται διάφοροι βλαμμένοι σε πάγκο με τα λάπτοπ φάτσα τα πολύχρωμα (ποτέ δεν κατάλαβα τί σκατά τα κάνουν τα λαπτοπ εκτός από αρνητική διαφήμιση) να αναρωτιούνται αν έχεις "το στίγμα του καλού μαγείρου";

Μου θυμίζει την Πολίτικη Κουζίνα. Εντάξει. ωραίο ήταν. Καλό το εύρημα με τα αστρολογικά πιπέρια, έξυπνο. Τώρα πάμε πάλι να ξεπουλήσουμε ό,τι μας ξέφυγε. Πάμε σε άλλη κουζίνα.

Παιδιά, συγνώωμη, σας αφήνω επειγόντως, κλείνω την ανάρτηση γιατί μιλάω, μιλάω και μου άνοιξε η όρεξη, πάω να φτιάξω κάτι να τσιμπήσω, άντε γειά!

15 σχόλια:

  1. εδώ κολλάει το "άμα δε γαμεί ο άνθρωπος..." το οποίο φυσικά δεν πάει σε εσένα άλλα σε όλους αυτούς που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να τρέχουν στα ριάλιτι των καναλιών. Έλεος πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες το ψέματα! Έχω την περιέργεια τι άλλο θα σκαρφιστούν! Πρόσφατα διάβασα πως η εταιρία που βγάζει το Big Brother στην Αγγλία, ξεκινά νέο ριάλιτι μέσα από το οποίο αναζητούνται άτομα στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους ετσι ώστε να τα μουμιουποιήσουν! Ω ναι, δεν είναι ψεύτικη είδηση! Λέτε να το φέρουν κι εδώ!!!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ,

    ... ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; :)

    ... ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΑΜΑΛΑΚΙΔΩΝ(ΑΡΡΕΝΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ!),

    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ... ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι ότι έβλεπα εχθές τον Έκτορα Μποτρίνι (κανονικός εφιάλτης όμως)...

    προσωπικά δεν τα έχω καλά με όλη την τηλεόραση γενικώς. και για τις εκπομπές που μας ταΪζουν και για το ότι "κολλάω" βλέποντας ό,τι να 'ναι κ μου τη δίνει.
    όσο για τις συνταγές, έχουν κ οι εφημερίδες πολλά ένθετα με γκουρμέ προτάσεις αλλά πολλές φορές έχω δυσκολευτεί στα υλικά...τότε βάζω ότι θέλω κ η συνταγή γινεται δική μου!

    τώρα για τα ριάλιτι που έχουν μαγειρέματα δεν το συζητώ...γενικώς, τα ριάλιτι είναι μια κακιά αρρώστια, νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί στο καλό πουλάει από όλα αυτά; Υποκλίνομαι σε Μαμαλάκη, έχει το στύλ του ο άνθρωπος πώς να το κάνουμε. Τον βλέπεις να μαγειρεύει και λες τώρα λιποθυμάω από λιγούρα. Και Βέφα ναι, γενιές μεγαλώσανε και μάθανε να μαγειρεύουν φακές και παστίτσιο χάρη σ΄εκείνη. Είναι όσο νάναι άλλο επίπεδο να ζυμώνεις κεφτέ με μπριγιάν. Ομως αυτά τα 19ρικα δολώματα με τα μίνι, που πάνε οι λιγούρηδες και τους μαγειρεύουν και όποια διαλέξει η πριγκιπέσα, ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω. Ούτε τις προσβολές και τις χυδαιότητες του ενός προς τον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σου βγάζω το καπέλο για τη μαμαλάκυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πω μια «κακία…»

    Χμμ…οκ…θα την πω…

    Το δεύτερο μισό από το όνομα που χρησιμοποιείς εδώ…στο μπλογκ σου… δεν είναι αυτό που δίνει άλλη γεύση στα φαγητά…? Χμμμ…άρα σχετικό με τη μαγειρική… όσο πιο πολύ τόσο πιο πικάντικο το φαγητό…χαχαχαχαχα μην με παρεξηγήσεις…μου ήρθε αυθόρμητα…και είπα να στο πω…

    Καλά τα λες happypepper μου…

    Πάντως εγώ ούτε με τη μαγειρική τα πάω καλά…ούτε με το φαγητό…ποτέ δεν το είδα σαν απόλαυση…αλλά σαν μέσο διατήρησης καλή υγείας…σημείωσε είμαι χορτοφάγος από το Γυμνάσιο… και σε λίγα χρόνια θα «φοιτήσω» σε ένα μεγάλο «σπίτι» για τους ανθρώπους του «φθινοπώρου»….χαχαχαχαχαχαχα

    Πολλά φιλιά!

    ΥΓ Με έκανες και γέλασα πολύ και με αυτά που διάβασα και με αυτά που σκέφτηκα από αυτά που έγραψες και διάβασα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φαγητό πουλούσε, πουλάει και θα πουλάει πάντα. Σε κάθε του "εμφάνιση", τηλεοπτική και μη.
    Άρα, γιατί να κουραστούν να σκεφτούν τίποτα καλύτερο;
    Τζάμπα τηλεθέαση!
    Πάντως, όλη αυτή η "γκουρμέ" υστερία, εμένα με αφήνει παντελώς αδιάφορη. Πάντα θα επιλέγω ένα πιάτο φακές από το οποιοδήποτε πατέ.
    Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα.
    Όπως και η γεύση.
    Έτσι πιστεύω... :)

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα μπιφτέκια στο 3, παρακαλώ, επείγον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mahlerako,
    bonjour. Δεν ξέρω αν γαμούν ή όχι, πάντως εμάς μας γαμούν στις αηδίες! τα ριάλιτι τα σιχαίνομαι.

    GGKB,
    Απίστευτο μου φαίνεται. κινηματογραφείστε το θάνατο, ξεπουλείστε τον! ξεπούλημα της ζωής. αλλά χειρότερο είναι γι αυτούς που το δέχονται να κινηματογραφηθούν, και πολύ χειρότερο για αυτούς που τα βλέπουν...

    Παντοτινέ,
    Κάποιο δίκιο το έχεις για τις νέες κοπέλες, αλλά έχω μια μικρή διαφωνία: δεν έχω πρόβλημα μμε τους μαμαλάκηδες - έχω απορία για την υπερ-αξίωση της μαγειρικής από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία εις βάρος άλλων θεμάτων και χώρων ενδιαφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μέρμυ μου,
    Ο Μποτρίνης είναι πράγματι ενοχλητικός, για να μην πω γλοιώδης...
    Για τις συνταγές δεν ξέρω - γενικά δε μου εμπνέει εμπιστοσύνη.
    Τα ριάλιτι είναι όπως και η τηλεόραση γενικώς: μια επισφαλής αναπαράσταση - προτιμώ ό,τι είναι να το ζω πραγματικά...

    Κόφι μαγκ,
    Όλα κι όλα! Ο μαμαλάκης είναι σούπερ! Ο τύπος το ζει, το φχαριστιέται, έχει μεταδοτικότητα και δείχνει να καταλαβαίνει και να έχει πολύπλευρη θέαση της πραγματικότητας. Η δε εκπομπή έχει απολαυστική φωτογραφία και σκηνοθεσία. Το χιούμορ του...
    Εγώ με την ευρύτερη τάση προβληματίζομαι. Γιατί όλοι; γιατί τώρα;

    Ντέντ έντ,
    μαμαλακίες λέμε τώρα;!!!

    Κοραλλένια μου,
    Το πιπεράκι έχει την πλάκα του - και δε θέλω να πω κάτι κακό για τα μπαχάρια, ούτε να ανοίξω κουβέντα μαγειρικής, δεν είναι ο στόχος. ίσα ίσα, έχω ένα δεσμό με την απόλαυση, και δει τη γαστριμαργική!
    Το κοινωνικό φαινόμενο πραγματεύομαι - όλοι τραγουδιστές και μαγείροι; οι υπόλοιποι;
    Φυσικά συμφωνώ μαζί σου και έχεις δίκιο για το πιπεράκι.
    Εγώ από την άλλη δε θα μπορούσα να γίνω χορτοφάγος και να στερηθώ τόσες γεύσεις (το κρέας γενικά δε με συναρπάζει και ως εκ τούτου δεν το επιδιώκω)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λιλιθάκο,
    περί ξεπουλήματος των χαμηλών ενστίκτων:
    φωνή, γεύση κούνημα-ξεκώλωμα γενικώς και θέαμα!
    Μόνο που τους προσδίδουμε περιτύλιγμα επίφασης, γευσιγνωσίας και άλλων τινών. μετά από αυτό, θα κάνουν και πηδηματο-γνωσία (κατά το γευσιγνωσία) και να δούμε εκεί τους γκουρμέδες του είδους!
    όσο για τις φακές, να σου κάνω φακές με τα χεράκια μου να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

    Κοκό μου,
    και μια τζατζίκι, παστουρμαδόπιτα και γιογουρτλού, μην τα ξεχάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άκου να σε πω για τους γκουρμέδες σε τι ανεμογκάστρι μπορεί να σε μπλέξουνε. Δυο ίμο παληκαρούδια ήταν δίπλα μου στο τρένο κι ο ένας εκστασιασμένος έλεγε τ'αλλουνού πώς η θεια του τους έφτιαξε ένα θεσπέσιο φαγητό που δεν ήταν περιχυμένο με σάλτσα...μα με σωςςςςςςςς
    Α ρε νταβέρνιάρη που σαι να μαθαίνεις;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ... ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ...

    ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ!

    ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σωστά όλα αυτά και έρχομαι να καταθέσω και τη δική μου εμπειρία: Σκεφτείτε να έχετε και προισταμένη τρελαμμένη με τις συνταγές και δη τις διαιτητικές και έτσι από την δουλειά να μπαίνει συνέχεια σε τέτοια είδους sites ενώ έπρεπε να ασχολείται με μητρώα και καρτέλες και ν΄αφήνει το ίχνος της - τις συνταγές- από όποιο γραφείο περνούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή